Tarih: 08.09.2011 |  Haberler
İspanya'da anayasa kapışması

Kapitalist krizin yükünü ısrarla işçilerin ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışan İspanyol hükümetinin sosyal harcamaları kısmak için bütçe açığına sınırlama getiren anayasa değişikliğine gitmesini protesto eden İspanya işçileri, 6 Eylül 2011 günü 22 şehirde yürüyüş ve miting düzenledi.

On binlerce işçinin katıldığı yürüyüş ve mitingleri İspanya'nın en büyük sendikal örgütü İşçi Komisyonları Sendikal Konfederasyonu CCOO ile ikinci büyük sendikal örgüt Genel İşçi Sendikası UGT düzenledi.

Sosyal demokrat İspanyol Sosyalist İşçi Partisi PSOE hükümetinin, sağcı muhalefet Halk Partisi PP ile anlaşarak gündeme getirdiği anayasa değişikliği, kamu emekçilerinin ücretlerini ve sosyal haklarını kısmak, dar gelirli toplum kesimlerine sağlanan kamu desteğine son vermek için güçlü bir bahane oluşturuyor.

Başkent Madrid'de yapılan yürüyüş ve mitinge birlikte katılan CCOO Genel Sekreteri İgnacio Fernandez Toxo ile UGT Genel Sekreteri Candido Mendez, PSOE ve PP'nin, bu anayasa değişikliğiyle neoliberal kapitalist ideolojiyi anayasaya soktuklarını belirttiler. Halk egemenliğine sınırlama getiren, parlamentoyu işlevsizleştiren bu değişikliğin demokrasiye açıkça aykırı olduğunu vurguladılar.

Milletvekili ve senatörlerin bağımsız yurttaş bilinciyle davranarak anayasa değişikliğine onay vermemelerini isteyen genel sekreterler, değişikliğin kabul edilmesi durumunda referandum talep etme hakkına sahip olan parlamenterlerin bu haklarını kullanmaları çağrısında bulundular.

Ne var ki, işçilerin, şehir ve köy emekçilerinin, gençliğin taleplerini inatla dikkate almayan kapitalizm hizmetkârı iki partinin oylarıyla, anayasa değişikliği 7 Eylül gecesi kabul edildi. 15 gün içerisinde Meclis veya Senato'nun herhangi birisindeki parlamenterlerin en az onda birinden talep gelmesi halinde, referanduma gidilecek. Böyle bir talep gelmemesi durumunda, anayasa değişikliği yürürlüğe girmiş olacak.

İspanya halkı, büyük sermayenin ve devletin köleleştirici saldırısına boyun eğmek istemiyorsa, mücadelesini daha üst boyutlara taşımak zorunda.